Žao nam je, ali ova ponuda je istekla!

Propustili ste ponudu?

Prijavite se na naš besplatni newsletter i javit ćemo Vam kad ponovno objavimo ovakvu ili sličnu ponudu.

Uloguj se

Već sam registrovan

ili upiši svoje podatke

Registruj se

Prvi put na KupiMe

ili upiši svoje podatke

Zaboravljena lozinka

Oops, zaboravio si lozinku? Ne brini, zatraži novu!!!

Specijalistički pregled štitne žlezde i dojke!

Ultrazvučni pregled dojki, palpatorni pregled, UZ pregled aksila podpazušnih jama, pregled specijaliste, pregled štitne žlezde sa ultrazvukom

  • VREDNOST8,000 din
  • POPUST70%
  • UŠTEDA5600 din
 • 2400 din
 • rasprodato!
  Prodat je maksimalan broj kupona. Sutra budite brži!
 • Kupljeno 12

 • Ultrazvučni pregled dojki i palpatorni pregled
 • Ultrazvučni pregled aksila podpazušnih jama

 • Pregled specijaliste

 • Pregled štitne žlezde sa ultrazvukom

Endokrinološki pregled:

Pregled endokrinologa je subspecijalistički pregled koji se sastoji od anamneze i fizikalnog pregleda s posebnim naglaskom na moguće promene koje su tipične za poremećen rad pojedinih žlezda.

Endokrinološki pregled vam treba kako bi utvrdili da li se kod vas radi o poremećaju žlezda s unutrašnjim lučenjem u koje spadaju hipofiza, štitnjača, doštitne žlezde, gušterača, nadbubrežne žlezde te polne žlezde (jajnici u žena, testisi u muškaraca) tj. kada postoji sumnja ili je dokazano da jedna od gore navedenih žlezda ne radi dobro zbog nedostatka ili prekomerne hormonske aktivnosti. Endokrinološki pregled je potreban i ako postoji sumnja ili je dokazana osteoporoza, ako imate poteškoća zbog prekomerne ili nedostatka telesne težine, ako se uz dosadašnje lekove ne osećate dobro ili kao kontrolni pregled.

Što obuhvata pregled endokrinologa?
Pregled endokrinologa obuhvata razgovor sa specijalistom endokrinologom o bolestima članova porodice, vašim bolestima od rođenja i sadašnjim tegobama, pregledom kompletne medicinske dokumentacije te fizikalnim pregledom s posebnim naglaskom na moguće promene koje su tipične za poremećen rad pojedine žlezde (visina, težina, indeks telesne mase, izgled kose, očiju, štitnjače, kože, vrijednost krvnog pritiska). Nakon pregleda i uvida u sve nalaze, endokrinolog će postaviti radnu ili konačnu dijagnozu i ukoliko je potrebno, preporučiti dodatne pretrage, poput merenja hormona, preglede žlezde sa aparatima kao što su ultrazvuk, kompjuterizovana tomografija, magnetska rezonanca i eventualne citološka punkcija pod kontrolom UZV-a i nakon toga odlučiti o načinu lečenja.

Kako se pripremiti za endokrinološki pregled?
Preporučuje se doneti sve nalaze prethodno učinjenih pretraga i podatke o lekovima koje eventualno uzimate kao i o podatke o bolestima u familiji.

Ultrazvuk štitaste žlezde:

Štitasta žlezda je smeštena u prednjem delu vrata gde se može napipati ispod kože a po svom obliku podseća na leptira. Žlezda luči nekoliko hormona od kojih su najvažniji T3 i T4. Ovi hormoni putem cirkulacije dospevaju do svih ćelija u organizmu i svojim prisustvom utiču na različite procese u organizmu: rast, oslobađanje energije, proizvodnja toplote. Posrednim putem utiču na mnoge telesne funkcije, temperaturu tela, puls srca, telesnu težinu, psihofizički razvoj...

Za pravilnu funkciju štitaste žlezde odgovoran je hormon TSH - tireostimulirajući hormon koji luči hipofiza.

Štitasta žlezda je vrlo osetljiva na stres i smatra se da ubrzani i nepravilni način života koji nosi današnjica dovodi do disfunkcije u njenom radu kao i do pojave promena u njenoj strukturi. Broj obolelih se povećava svake godine i sve je više mladih osoba sa problemima u njenom funkcionisanju.

Kod sumnje na bolest štitaste žlezde, pored kliničkog pregleda, obavezan je i ultrazvuk štitaste žlezde. Sa ovim pregledom se najbolje dijagnostikuju promene u strukturi (čvorići, ciste …), hronični autoimuni tireoiditis (HAT) a dobija se i pouzdan uvid u veličinu i volumen štitaste žlezde. Upotrebom Color Doppler efekta ispituje se prokrvljenost žlezde kao i uočenih promena u njoj.

Uredni nalazi TSH, FT4 i T3 ne isključuju postojanje bolesti štitaste žlezde kao što ni postojanje promena u strukturi ne isključuje potremećaj njene funkcije.

Koji se organi pregledaju?

Ovim pregledom se ispituje tkivo štitaste žlezde, paratireoidnih žlezdi kao i limfne žlezde regija vrata.

Kako izgleda ultrazvučni pregled štitaste žlezde?

Pacijent oslobodi vrat od garederobe. Pregled se može raditi u sedećem ili ležećem položaju. Lekar sondom ultrazvučnog aparata na koju je prethodno nanet gel prelazi preko kože vrata. Prilikom pregleda pacijent ne oseća nikakav bol. Ispitivanje traje od 10 do 30 minuta, nakon čega pacijent dobija objašnjenje i pisani izveštaj.

Kada raditi ultrazvučni pregled štitaste žlezde?

Situacije u kojima se savetuje ultrazvuk štitaste žlezde su:

 • Pojava uvećanja ili tvrdina u predelu vrata
 • Problemi sa gutanjem
 • Nasledna predispozicija
 • Kontrola nakon operacija
 • Kod bolesti koja su u vezi sa štitastom žlezdom (kardiološka, hematološka, povišene vrednosti holesterola u krvi, osteoporoza itd.)
 • Neobjašnjivo mršavljenje ili dobijanje u telesnoj težini
 • Nejasna febrilna stanja
 • a najbolje na osnovu uputa lekara opšte prakse ili specijaliste druge specijalnosti koji je prethodno utvrdio potrebu za ultrazvučnim pregledom.

Ko vrši pregled i ko interpretira nalaz?

Pregled vrši specijalista endokrinolog, radiolog ili specijalista opšte medicine sa završenom odgovarajućom školom za rad u ultrazvučnoj dijagnostici. Lekar očitava nalaz, piše ga i prilaže snimak kao medicinski dokument. Ujedno se preporučuju i eventualne dopunske dijagnostičke procedure.

Koja je korist a koji su rizici, koliko su česte kontrole?

Korist je prvenstveno u brzini i tačnosti nalaza koji se dobijaju dijagnostičkim ultrazvukom a rizika od pregleda nema. Kontrole se ponavljaju koliko je potrebno, bez opasnosti od oštećenja tkiva i organa. Vreme do sledećeg pregleda određuje lekar u zavisnosti od nalaza.

Priprema za ultrazvučni pregled štitaste žlezde:

Pregled za rano otkrivanje raka dojke:

Rak dojke je najčešći maligni tumor i jedan od vodećih uzroka prevremene smrti kod žena u Srbiji. Nažalost, u današnje vreme su ograničene mogućnosti sprečavanja nastanka ove opake bolesti te se prevencija bazira na njenom ranom otkrivanju i pravovremenom lečenju.

Pri sistematskom pregledu kod žena obavlja se palpatorni pregled dojki i daje uputstvo za samopregled. Po potrebi se savetuje dopuna sa ultrazvučnim pregledom.

Za žene bez pojave raka dojke u porodici:

20-35 godina
- klinički i ultrazvučni pregled svake dve godine i samopregled jednom mesečno 7-10 dana od početka menstrualnog ciklusa

35-40 godina
- klinički i ultrazvučni pregled 1-2 puta godišnje i samopregled jednom mesečno 7-10 dana od početka menstrualnog ciklusa
- bazična mamografija dojki

iznad 40 godina
- klinički i ultrazvučni pregled 1-2 puta godišnje uz samopregled jednom mesečno 7-10 dana od početka menstrualnog ciklusa
- mamografija dojki svake dve godine

Žene sa pojavom raka dojke u porodici:

Klinički i ultrazvučni pregled jednom godišnje nakon 20 godina života
Prva mamografija sa 35 godina života zatim jednom u 18 meseci ili jednom godišnje
Samopregled dojki jednom mesečno 7-10 dana od početka menstrualnog ciklusa

Žene sa lečenim rakom dojke:

Klinički (i ultrazvučni pregled) dva puta godišnje
Mamografija jednom godišnje
Samopregled jednom mesečno

Kod žena starosne dobi od 45 do 69 godina radi se skrining mamografija jednom u dve godine prema Nacionalnom prograu za skrining Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

MI BRINEMO O VAŠEM ZDRAVLJU:

Najveći uspeh za lekara i najbolje stanje za pacijenta je sprečavanje nastanka bolesti. Zbog toga smo u našoj i Vašoj kući zdravlja stavili akcenat na prevenciju poremećaja zdravlja!

Pružamo usluge inicijalnih i kontrolnih pregleda i davanje terapije u sklopu ordinacije i u kućnim uslovima. U Vašoj kući zdravlja možete obaviti preglede lekara opšte medicine, kao i kardiološki pregled, pregled urologa, dermatološki pregled, pregled reumatologa, endokrinološki i pulmološki pregled, pregled pedijatra, pregled interniste kao i ultrazvučne preglede.

Vaša Kuća Zdravlja

Vidikovački venac 73T,
Beograd, Srbija

vasakucazdravlja.rs

Dodatno predlažemo i...